söndag 21 februari 2010

Fysiska boken vs. läsplattan

Nu, efter att ha skottat fram bilen ur det förbannade snömoraset, tänkte jag skriva om något som jag kom att fundera på medan jag skottade (för att behålla lugnet; att skotta snö gör mig asförbannad, och plockar fram mina värsta sidor). Den fysiska boken vs. läsplattan, eller snarare 20 situationer där den fysiska boken bankar skiten ur läsplattan.

1. Din läsplatta drabbas av något elektroniskt fel och pajar ihop.
2. Du glömmer din läsplatta på tåget/bussen/tunnelbanan/flyget/i taxin och får den inte tillbaka.
3. Du eller någon annan råkar tappa din läsplatta i golvet/marken så att den går sönder.
4. Du glömmer din läsplatta i soffan och du eller någon annan råkar sätta sig på den så att den går sönder.
5. Du eller någon annan råkar spilla vatten (eller annan vätska) på din läsplatta så att den kortsluts/pajar ihop/vägrar fungera.
6. Den sortens uppladdningsbara batterier som din läsplatta drivs med blir utslitna och när du ska skaffa nya upptäcker du att just det märket har utgått ur sortimentet och dessutom att inget annat tillgängligt märke passar din läsplatta.
7. Du eller någon annan råkar trampa på eller sparka till din läsplatta så att den går sönder (av okänd anledning ligger den på golvet).
8. Dina eller någon annans barn leker i ett obevakat ögonblick med din läsplatta och efteråt fungerar den inte.
9. Din läsplatta blir antik efter ett par år och de nya sorterna är inte kompatibla så du kan inte överföra böckerna i din gamla läsplatta till din nya.
10. Du råkar glömma din läsplatta i bilen en het sommardag och den kvävande värmen i bilen gör att din läsplatta skär ihop.
11. Du lånar ut din läsplatta till någon som slarvar bort den och därmed är alla böcker du hade sparade i den förlorade.
12. Du själv råkar slarva bort din läsplatta och därmed är alla... ja, som ovan.
13. Du läser på din läsplatta på kvällen innan du ska sova och råkar somna och i sömnen råkar du ligga sönder läsplattan.
14. Nedladdningsbara böcker kommer i ett nytt format som inte är kompatibelt med din läsplatta, så du måste antingen avstå från dessa böcker eller köpa en ny läsplatta som kostar skjortan.
15. Din läsplatta försvinner på något mystiskt sätt när du flyttar och du som hade 150 böcker i den...!
16. Någon samvetslös individ snor din läsplatta.
17. Du och din respektive grälar och i stundens hetta kommer din läsplatta emellan och din respektive slår med berått mod sönder den.
18. Du läser på din läsplatta på stranden men kombinationen sand, värme och fukt gör att den pajar ihop.
19. Din läsplatta ligger på ett bord och du eller någon annan städar/går förbi och råkar stöta till bordet så att din läsplatta ramlar i golvet och går sönder.
20. När din läsplatta är ohjälpligt sönder hamnar den bland andra elektroniska sopor och till skillnad från den fysiska boken är den inte återvinningsbar.

Såja...! De flesta av dessa missöden kan ju förstås även drabba den fysiska boken men då har denna den ofrånkomliga fördelen att det bara är ett enda exemplar som förstörs och inte det stora antal som det är meningen att du ska ha sparat i din läsplatta. Nu ska inte det här tolkas som rabiat teknikfientlighet - läsplattan får gärna finnas för min del, det finns säkert folk som gillar den, bara den fysiska boken också får finnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar